ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Παράλληλη Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε τις εργασίες της 2ης Συνόδου της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό - 14/7/2020

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε τις εργασίες της 2ης Συνόδου της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό -  14/7/2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, η 2η Σύνοδος της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό, τις εργασίες της οποίας προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Προ ημερησίας διατάξεως, η ολομέλεια της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  Πρόκειται για βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου του Παγκόσμιου Πολιτισμού, αναφέρεται στο ψήφισμα, προστατευμένου από την ΟΥΝΕΣΚΟ και συμβόλου συνύπαρξης των θρησκειών.  Η Παράλληλη Βουλή για τον Πολιτισμό καλεί ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να αντιδράσει, με στόχο την ανατροπή αυτής της απόφασης.  Απευθύνει επίσης έκκληση στον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενημέρωσης και περαιτέρω ευαισθητοποίησης ομολόγων του, ή και άλλων προσωπικοτήτων στη διεθνή σκηνή.

Κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν οι προτάσεις των τριών Επιτροπών που αποτελούν την εν λόγω Παράλληλη Βουλή:  της Επιτροπής Αθλητισμού, της Επιτροπής Γραμμάτων και Τεχνών και Ποιοτικής Εκπαίδευσης και της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια υιοθέτησε την εισήγηση της Επιτροπής Αθλητισμού για την αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ υιοθετήθηκαν και οι τέσσερις προτάσεις της Επιτροπής Γραμμάτων, Τεχνών και Ποιοτικής Εκπαίδευσης που αφορούν την προσπάθεια εξεύρεσης συμπληρωματικών πόρων, προκειμένου να προβληθεί το πολιτιστικό προϊόν της Κύπρου διεθνώς, τη συμβολή των ΜΜΕ και της Πολιτείας στην προώθηση και ενίσχυση της εκπαίδευσης, της γλωσσικής επάρκειας και φιλαναγνωσίας, της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και την προώθηση του πνεύματος της πολιτιστικής παιδείας.  Υιοθετήθηκαν επίσης εισηγήσεις της ίδιας επιτροπής για την απάμβλυνση ή και επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο σύστημα των επιχορηγήσεων των διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων.  

Η ολομέλεια υιοθέτησε επίσης τρεις προτάσεις της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αφορούν την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας, την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού και την προστασία και προώθηση των Κύπριων χειροτεχνών και αριστοτεχνών.

Τέλος, η 2η Σύνοδος υιοθέτησε προτάσεις για περιορισμένες καταστατικές αλλαγές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
14 Ιουλίου 2020