ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Δραστηριότητες

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρέσβειρα του Λιβάνου στην Κύπρο - 13/09/2021

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρέσβειρα του Λιβάνου στην Κύπρο - 13/09/2021

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Πρέσβειρα του Λιβάνου στην Κύπρο κα Claude El Hajal. 

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών και τη στήριξη του Λιβάνου όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, ειδικότερα υπό το φως των νέων τουρκικών προκλήσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι για την Ελληνοκυπριακή πλευρά προέχει η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε, όπως ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα η διεθνής κοινότητα θέσεις που εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, όπως οι διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η Τουρκία περί λύσης «δύο κρατών», τόνισε η κα Δημητρίου.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου και εκφράστηκαν εκατέρωθεν ευχαριστίες για την αμοιβαία παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό,  η κα Δημητρίου επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η κα El Hajal ενημέρωσε την Πρόεδρο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο και για την πολύ δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, εξ αιτίας της οποίας, όπως ανέφερε, πολλοί Λιβανέζοι επιλέγουν να φύγουν και να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Η Λιβανέζα Πρέσβειρα εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη για τη φιλόξενη υποδοχή και την παροχή διευκολύνσεων από πλευράς της Κύπρου, ειδικότερα όσον αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση φοίτησης μαθητών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου. Η κα Δημητρίου επαναβεβαίωσε την αμέριστη αλληλεγγύη και την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει το λαό του Λιβάνου, όποτε υπάρχει ανάγκη. 

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική, καθώς και για την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών ανά το παγκόσμιο, ειδικότερα υπό το φως των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κα El Hajal για την επιστολή-έκκλησή της προς Προέδρους κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών με στόχο, όπως ανέφερε, τη διεθνή κινητοποίηση για την παροχή άμεσης βοήθειας και στήριξης στις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ,
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021