ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Σπίτι του Πολίτη

15 09 2020

Έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Οι Λατίνοι της Κύπρου»

Έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Οι Λατίνοι της Κύπρου»

Έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Οι Λατίνοι της Κύπρου» - Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020, Αίθουσα «Πλεύσις», παλιό λιμάνι Λεμεσού

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα εξηντάχρονα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό επανάληψη της έκθεσης φωτογραφιών, εγγράφων και αντικειμένων με θέμα «Οι Λατίνοι της Κύπρου», που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 στην αίθουσα «Καστελλιώτισσα» στη Λευκωσία, και καλύπτει τη μακραίωνη παρουσία των Λατίνων στην Κύπρο.  Η έκθεση στη Λεμεσό παρουσιάζεται και στην αγγλική και την ιταλική γλώσσα. Ξεκινώντας από τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας στην Κύπρο, η έκθεση παρουσιάζει την εγκατάσταση και την πορεία της Λατινικής Εκκλησίας στην Κύπρο, την ανέγερση ναών και οχυρωματικών έργων, τις λατινικές επιρροές στην ορθόδοξη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, καθώς και τη σημαντική επίδραση της παρουσίας των Λατίνων στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα και στα τοπωνύμια του τόπου μας.  Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στη δράση των μελών της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας.
 
Για την ετοιμασία και την παρουσίαση της έκθεσης τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό χρησιμοποιήθηκε υλικό που προσφέρθηκε ευγενώς από το Ιστορικό Αρχείο Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας, τα αρχεία του Κολεγίου Τέρρα Σάντα, της Σχολής Αγίας Μαρίας Λεμεσού, των Σχολών Αγίου Ιωσήφ Λάρνακας και Λευκωσίας, του Τάγματος Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως Λάρνακας, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μακρά πορεία της των Λατίνων στην Κύπρο, καθώς και στη συνταγματική αναγνώριση της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων και την εκπροσώπησή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Ιταλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Andrea Cavallari και η αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Αντωνέλλα Μαντοβάνη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο τέως αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων στη Βουλή Μπενίτο Μαντοβάνη, βουλευτές, εκπρόσωποι του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου,  ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος και πολλά μέλη της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2020.

Ώρες λειτουργίας: 29 Ιουλίου-20 Σεπτεμβρίου: 17:00-20:00
                                21η Σεπτεμβρίου-19 Οκτωβρίου: 9:00-13:00, 17:00-20:00