ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Σπίτι του Πολίτη

15 09 2020

Εξήντα Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξήντα παράθυρα στην κοινοβουλευτική μας ιστορία - 06/08/2020

Εξήντα Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξήντα παράθυρα στην κοινοβουλευτική μας ιστορία - 06/08/2020

Έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Εξήντα Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξήντα παράθυρα στην κοινοβουλευτική μας ιστορία»

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα εξηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του νομοθετικού σώματος τελέστηκαν την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, στο Σπίτι του Πολίτη τα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης της Βουλής «Εξήντα Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξήντα παράθυρα στην κοινοβουλευτική μας ιστορία». 

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που δεν ήταν δυνατόν να είναι ανοιχτά στους πολίτες, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, τέλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, στην παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου, εκπροσώπων κομμάτων, νυν βουλευτών και μελών του συμβουλίου Συνδέσμου Πρώην Βουλευτών, των αντιπροσώπων στη Βουλή των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων και των Λατίνων, του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας Κύπρου και άλλων προσκεκλημένων.  

Η έκθεση αποτυπώνει την εξηντάχρονη ιστορία της Βουλής μέσα από κείμενα, φωτογραφικό υλικό, πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων, τεκμήρια και αντικείμενα. Στον προθάλαμο της έκθεσης προβάλλονται οι συνθέσεις και των έντεκα Βουλευτικών Περιόδων από το 1960 μέχρι και σήμερα (φωτογραφίες Προέδρου και μελών του σώματος). Και επειδή τα μέλη του κοινοβουλίου αποτελούν τους αντιπροσώπους του λαού, στον απέναντι τοίχο εκτίθεται αντίγραφο του έργου του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο Κόσμος της Κύπρου», που ευγενώς παραχωρήθηκε στη Βουλή από την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Λεβέντη και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.                                    

Στις επόμενες αίθουσες καταγράφονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της κοινωνικο-οικονομικής ιστορίας του τόπου, που αποτυπώνονται με τροποποιήσεις του συντάγματος, καθώς και με τη θέσπιση νέας νομοθεσίας, την τροποποίηση ή την κατάργηση υφιστάμενης. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, η κατάργηση του διοριστικού συστήματος στους δήμους και στις κοινότητες, η ίδρυση πανεπιστημίων, η δημιουργία χρηματιστηρίου, η δημιουργία του ΓΕΣΥ και άλλα πολλά, που συνθέτουν την ανάπτυξη του νεόδμητου κράτους, καταγράφονται στα εξήντα «παράθυρα».  Από αυτά δε θα μπορούσε να απουσιάζει και η πορεία της Κύπρου για ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και το πώς αντιμετώπιζε τα διάφορα γεγονότα και τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου η τέταρτη εξουσία, ο Τύπος, και το καυστικό πενάκι των γελοιογράφων μας.  Από τα εξήντα «παράθυρα» δε θα μπορούσε επίσης να απουσιάζει και μια άλλη σημαντική αρμοδιότητα της Βουλής, η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στην εκτελεστική εξουσία, καθώς και η ανάπτυξη, τις τελευταίες δεκαετίες, ενός γόνιμου και αμφίδρομου διαλόγου με την κοινωνία και τους πολίτες, με τη σύσταση της Παράλληλης Βουλής, τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου. 

Δεσπόζουσα θέση στα «παράθυρα» εννοείται πως έχουν η αγωνία και οι προσδοκίες της Βουλής και του λαού σχετικά με το πιο φλέγον θέμα του τόπου μας, το κυπριακό πρόβλημα. Το ίδιο και η ανάπτυξη από τα πρώτα βήματα της Βουλής της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, της τόσο σημαντικής για τη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών φιλίας με χώρες που καθίστανται σύμμαχοί μας στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας στον διεθνή στίβο.

    
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ώρες λειτουργίας:  Αύγουστος
                              Καθημερινές: 9:00-14:00
                              Σάββατο: 10:00-13:00 

                              Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος
                              Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00-14:00
                              Πέμπτη: 9:00-14:00, 15:00-18:00
                              Σάββατο: 10:00-13:00