ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνείς δραστηριότητες του Προέδρου της Βουλής

Διεθνείς δραστηριότητες του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και, κυρίως, ως απόρροια επαφών του με αξιωματούχους άλλων χωρών, στη διάρκεια επισκέψεών του στο εξωτερικό, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών. Οι πρωτοβουλίες αυτές εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ άλλων, στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και την υγεία. Στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με αριθμό  χωρών στους τομείς αυτούς, μέσω κοινών δράσεων, που σκοπούν σε απτά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.  


Α. Πρωτοβουλίες σε εξέλιξη

1. Προώθηση της Αραβοφωνίας στην Κύπρο

Η πρωτοβουλία αυτή του Προέδρου της Βουλής ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και προωθείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στις 21 Αυγούστου 2019, υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για εισαγωγή της διδασκαλίας της Αραβικής γλώσσας στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.

Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο 2019, σύσκεψη (ίδε Δραστηριότητες Προέδρου στην ιστοσελίδα της Βουλής) του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Παιδείας και τους Πρέσβεις των Αραβικών κρατών με έδρα τη Λευκωσία. Το Σεπτέμβριο 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας (ίδε Δραστηριότητες Προέδρου στην ιστοσελίδα της Βουλής) με την ίδια σύνθεση. Ο Πρόεδρος της Βουλής  βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με τους Άραβες Πρέσβεις για το θέμα αυτό,  το οποίο έχει επίσης συζητήσει με Προέδρους Κοινοβουλίων και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους διαφόρων Αραβικών κρατών. Ενδεικτικό της σημασίας που η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδίδει στη διάδοση της Αραβικής, αποτελεί το γεγονός ότι ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν, τόσο την 1η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας (ίδε Διεθνείς δραστηριότητες στην ιστοσελίδα της Βουλής) όσο και την 1η  Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας (ίδε Διεθνείς δραστηριότητες στην ιστοσελίδα της Βουλής) ήταν το θέμα της εκπαίδευσης, στο οποίο εντάχθηκε η πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής για προώθηση της Αραβοφωνίας στην Κύπρο.

Εξάλλου, σε συζητήσεις που είχε για το θέμα αυτό  με τους Πρυτάνεις των Κυπριακών πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Έδρας Αραβικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η εισήγηση αυτή είχε τη θετική ανταπόκριση του  Πανεπιστημίου Frederick και έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες δράσεις για επίτευξη του στόχου αυτού.

Προεκτείνοντας την πρωτοβουλία του αυτή,  ο Πρόεδρος της Βουλής επεξεργάζεται την προοπτική δημιουργίας Κέντρου Αραβικής Γλώσσας και Πολιτισμού στην Κύπρο.


2. Αναβάθμιση της εκπαιδευτικής Συνεργασίας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για περαιτέρω ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου στην μετά - Brexit εποχή, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας και στην προώθηση συμπράξεων μεταξύ πανεπιστημίων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Λονδίνο και το Μπρίστολ (23- 31 Οκτωβρίου 2018) (ίδε Δραστηριότητες Προέδρου στην ιστοσελίδα της Βουλής), ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με στελέχη του Βρετανικού Συμβουλίου και με εκπροσώπους Πανεπιστημίων και άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους οποίους συζήτησε τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις που προκύπτουν σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό πεδίο ενόψει Brexit. Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποίησε και στην Κύπρο, εγκαινιάζοντας στενότερη συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. 


Το Μάρτιο του 2019, η Βουλή τροποποίησε τον περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμο και τον περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμο, ώστε να μην επηρεαστεί το κύρος των υφιστάμενων εκπαιδευτικών συνεργασιών και συμφωνιών και ταυτόχρονα να επεκταθεί η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά το Brexit, εξέλιξη την οποία χαιρέτισαν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσκλήθηκε και συμμετείχε ως κύριος ομιλητής στο Διεθνές Φόρουμ Ανώτερης Εκπαίδευσης 2019 του Οργανισμού «Universities UK Ιnternational», στο Λονδίνο, στις 27 Μαρτίου 2019 (ίδε Δραστηριότητες Προέδρου στην ιστοσελίδα της Βουλής).  Με την ευκαιρία αυτή, είχε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας, κατά την οποία συζητήθηκαν οι παράμετροι για άνοιγμα Γραφείου του Συνδέσμου στην Κύπρο. Ο Σύνδεσμος Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας εκπροσωπεί 513 πανεπιστήμια στις χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας. Το Γραφείο του Συνδέσμου στην Κύπρο θα είναι το πρώτο εκτός Βρετανίας. 

Η Βουλή συμμετείχε επίσης στις εργασίες του Φόρουμ για την Ανώτερη Εκπαίδευση και Έρευνα που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο Κύπρου στις 21 Φεβρουαρίου 2019, με κύριο θεματικό άξονα το μέλλον της συνεργασίας Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά-Brexit εποχή. Τα πορίσματα του Φόρουμ παρουσιάστηκαν σε ειδική Διάσκεψη Τύπου, στις 9 Μαΐου 2019, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής (ίδε Δραστηριότητες Προέδρου στην ιστοσελίδα της Βουλής). 


3. Αναβάθμιση του Μακάρειου Νοσοκομείου, δημιουργία πρότυπου νοσοκομείου Μητέρας και Παιδιού.  

Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ισπανία, τον Οκτώβριο 2018, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παίδων “Niño Jesus” στη Μαδρίτη και παρέστη σε τελετή βράβευσης των παιδιών-ασθενών που είχαν συμμετάσχει σε εικαστικό διαγωνισμό για τον εορτασμό τον 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου- Ισπανίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεναγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου και διαπίστωσε το πολύ ψηλό επίπεδο ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, αλλά και την απρόσκοπτη και ζωντανή συνεχή εκπαίδευση των νοσηλευόμενων παιδιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο και με δική του πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε τους χώρους του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία και το υφιστάμενο Δημοτικό σχολείο εντός του Νοσοκομείου. Αφού καταγράφηκαν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και κτιριακές υποδομές, συστάθηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας, η οποία συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα, με στόχο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, με γνώμονα πάντα, το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού. Απώτερος στόχος της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι η ανέγερση ενός πρότυπου Νοσοκομείου Μητέρας & Παιδιού. Επί του παρόντος, έχει ανατεθεί σε αρχιτεκτονικό γραφείο η μελέτη για την διαμόρφωση των επιλεγμένων χώρων στο Μακάρειο Νοσοκομείο. 


4. Δημιουργία και συντονισμός δικτύου συνεργασίας Κυπρίων επιχειρηματιών και επιστημόνων Κύπρου-Αυστραλίας.  

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέκυψε από επίσημη επίσκεψη, που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας, στην Αυστραλία (7-15 Φεβρουαρίου 2020). 

Σε συνάντηση στη Βουλή, στις 2 Ιουνίου 2020, με συμμετοχή του Προέδρου του Σώματος, του Ύπατου Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο κ. Sam Beever, του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων κ. Μιχάλη Μιχαήλ, καθώς και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και του Συνδέσμου Αποφοίτων Αυστραλιανών Πανεπιστημίων, αποφασίστηκαν τα περαιτέρω βήματα για τη δημιουργία και αξιοποίηση του δικτύου, προς όφελος της ενδυνάμωσης της ευρύτερης συνεργασίας Κύπρου-Αυστραλίας σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά σε άλλη πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας Κυπρίων επιστημόνων της Αυστραλίας με κυπριακά ερευνητικά κέντρα βιοϊατρικής και βιοτεχνολογίας, αποφασίστηκε όπως αυτή ενταχθεί στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας Κυπρίων επιχειρηματιών και επιστημόνων Κύπρου-Αυστραλίας.  Για το θέμα αυτό, είχε προγραμματισθεί σύσκεψη τον Μάρτιο 2020, η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Συναφώς, σημειώνεται ότι, τον Απρίλιο 2020, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, ξεκίνησαν επαφές μεταξύ πανεπιστημιακών επιστημόνων σε Κύπρο και Αυστραλία, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας όσον αφορά στην εξεύρεση εμβολίου και τη διάγνωση του ιού COVID 19. 


Β. Πρωτοβουλίες υπό επεξεργασία

Πέραν των πιο πάνω, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για υλοποίηση σειράς μεμονωμένων πρωτοβουλιών, ως απόρροια συγκεκριμένων διμερών επαφών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας:

1. Πρωτοβουλίες που προέκυψαν από επίσημη επίσκεψη του Προέδρου και αντιπροσωπίας, στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου

Κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου κ. Δημήτρη Συλλούρη και αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου (20 - 24 Απριλίου 2019), συζητήθηκαν πρωτοβουλίες του Προέδρου της Βουλής, που στοχεύουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Οι εισηγήσεις του Προέδρου της Βουλής αφορούν στην πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Ιράκ, στην προώθηση δρομολογίων κρουαζιέρων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς και στην προώθηση πτήσεων χαμηλού κόστους, ιδιαίτερα με την Αλεξάνδρεια.  

Επίσης, ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε όπως στο νέο οίκημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στο Γέρι, δημιουργηθεί αίθουσα διδασκαλίας της Αραβικής γλώσσας. Εξέφρασε δε τη βούλησή του να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση συμφωνίας για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών μεταξύ πανεπιστημίων της Κύπρου και της Αιγύπτου. Εξάλλου, με πρωτοβουλία του κ. Συλλούρη, έχει προωθηθεί η αδελφοποίηση των πόλεων Αλεξάνδρειας και Λάρνακας, ενώ για τις λοιπές πρωτοβουλίες έχουν γίνει επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη και φορείς.


2. Πρωτοβουλίες ΠτΒ ως προέκυψαν από την επίσκεψη στην Κίνα του ΠτΒ και αντιπροσωπείας 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου κ. Δημήτρη Συλλούρη και αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κίνα (4-12 Νοεμβρίου 2019), πραγματοποιήθηκαν υψηλού επίπεδου συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκαν εισηγήσεις του Προέδρου της Βουλής, οι οποίες σκοπούν στην πρακτικότερη συνεργασία Κύπρου και Κίνας σε όλα τα επίπεδα. Οι εισηγήσεις του Προέδρου της Βουλής αφορούν στην εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με την Κίνα, πιο συγκεκριμένα, μεταξύ της Κύπρου και της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ (πόλεις Shenzhen και Guangzhou), στην προώθηση επενδύσεων και αναπτυξιακών μεγάλων έργων/υποδομών και στην εξέταση της δυνατότητας συναρμολόγησης, εν μέρει, κινέζικων προϊόντων στην Κύπρο, ιδιαίτερα στα τελικά στάδια της κατασκευής μικρού/μεσαίου μεγέθους κινεζικών προϊόντων.  Αφορούν επίσης στην εξεύρεση νέων τρόπων συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων της Κύπρου και της Κίνας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και του Κινεζικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και στην προώθηση κυπριακών γεωργικών προϊόντων (χαλλούμι, ελαιόλαδο, κρασί, χυμοί φρούτων) στην κινεζική αγορά, μέσω της ταχύτερης χορήγησης αδειών και διαδικασίας εγγραφής, όπως και καταχώρησης εμπορικής σήμανσης για το χαλλούμι, από πλευράς της Κίνας.